Polska kuchnia podbija Europę
PR dla Zagranicy
Halina Ostas
09.12.2017 09:50
-
Zuza Zak, o sukcesach polskiej kuchni w Europie, w rozmowie z Marią Wieczorkiewicz
Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem - mówi Zuza Zak
Zuza Zak w studiu Polskiego Radia dla Zagranicy.
Foto: Maria Wieczorkiewicz/PRdZ
Co podoba się Europejczykom w polskiej kuchni? Co smakuje Europejczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy?
- Odkryciem na przykład dla Brytyjczyków, były nasze zupki owocowe. "The Guardian" poświęcił im nawet serię artykułów. Czegoś takiego Brytyjczycy wcześniej nie znali - mówi Zuza Zak, autorka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".
Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę Zak, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż.
"Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż" - mówi Zuza Zak
Książka z polskimi przepisami kulinarnymi, wydana została na początku w języku angielskim. Po sukcesie w Wielkiej Brytanii, trafiła także do USA, Australii, Niemiec i Holandii.
O tym jak polska kuchnia podbija świat, z Zuzą Zak, rozmawiała Maria Wieczorkiewicz.