20 lat Banków Żywości
PR dla Zagranicy
Katarzyna Gizińska
24.05.2014 18:27
Banki Żywności świętują jubileusz. Instytucja zbiera jedzenie i przekazuje je potrzebującym.
Magdalena Krajewska - Prezes Banku Żywności SOS w Warszawie z Andrzejem Kuroniem, foto: bankizywnosci.pl
W całej Polsce jest ich ponad 30. Pierwszy powstał 20 lat temu. Banki Żywności świętują jubileusz. Instytucja zbiera jedzenie i przekazuje je potrzebującym. Prezes warszawskiego Banku Żywności Magdalena Krajewska informuje, że tylko w zeszłym roku banki wsparły ponad 1 milion 300 tysięcy osób potrzebujących pomocy. Przez 20 lat bankom udało się zebrać 68 tysięcy ton żywności. Obecnie w Polsce działa 31 Banków Żywności. Z prezes Magdaleną Krajewską rozmawia Ewa Plisiecka.
EP/KG